Hyppää sisältöön
Työvuorosuunnittelu
13.12.2018

Kajaanin I apteekki

Mepco Työvuorovelho nopeuttaa työvuorosuunnittelua

Kajaanin I Apteekki sijaitsee aivan Kajaanin kaupungin keskustassa. Palveluihin kuuluvat kaikki apteekkipalvelut, ja lisäksi asiantunteva henkilökunta tarjoaa erikoisosaamista lääkehoidon eri alueilta. Yritykseen kuuluu myös Lohtajan kaupunginosassa toimiva Lohtajan sivuapteekki.

– Työntekijöitä Kajaanin I Apteekissa on noin 25-30. Töitä tehdään kuuden ja kahdeksan tunnin vuoroissa siten, että työntekijöiden työaika on 115 tuntia kolmen viikon jaksoissa. Olemme avoinna joka päivä maanantaista sunnuntaihin, proviisori Satu Åkerman kertoo.

Kajaanin I Apteekin työvuorot on suunniteltu Mepco Työvuorovelholla kesästä 2006 alkaen.
– Ennen ohjelman käyttöönottoa tein työvuorosuunnitelmat omalla Wordissa olevalla taulukolla, johon kirjasin työajat ja laskin tunnit käsin. Se oli erittäin työlästä. Työtuntimäärien laskeminen vei paljon aikaani, ja se rasitti myös työntekijöitä, sillä heidän piti aina tarkistaa laskelmat. Jos tuli pienikin häiriötekijä kesken laskemisen, käsin laskiessa meni helposti sekaisin ja koko työ piti aloittaa usein alusta.

Åkerman muistelee tutustuneensa Mepco Työvuorovelhoon saatuaan esitteen ohjelmasta.
– Saimme kirjallisen esitteen Mepco Työvuorovelhosta ja referenssiapteekin yhteystiedot, johon soitin. He kertoivat olevansa erittäin tyytyväisiä, ja niinpä päätin itsekin tutustua ohjelmaan tarkemmin. Soitin TyövuoroVelhoon ja otimme ohjelman ensin koekäyttöön, ja siitä se lähti.

Työtuntien laskeminen helpottui huomattavasti

Hän kertoo Mepco Työvuorovelhon edesauttaneen yrityksen työvuorosuunnittelua.
– Mepco Työvuorovelho on helpottanut työvuorosuunnitteluamme. Työvuorojen suunnittelu on nopeutunut, ja ennen kaikkea työtuntien laskeminen on helpottunut ja nopeutunut huomattavasti.

Kysyttäessä apteekkien työvuorosuunnittelun haasteista, Åkerman tuo esiin tasapuolisuuden.
– Täytyy pyrkiä olemaan kaikkia työntekijöitä kohtaan tasapuolinen. On tärkeää nähdä, kuinka paljon esimerkiksi sunnuntai- tai iltavuoroja kukakin tekee, jotta pystyisi jakamaan vuorot mahdollisimman tasapuolisesti työntekijöiden kesken.

Ohjelmassa parasta on joustavuus

Åkermanin mielestä työvuorojen muokkaaminen Mepco Työvuorovelhossa on helppoa.
– Ohjelman paras ominaisuus on joustavuus. Työvuoroja pystyy muuttamaan ja vaihtamaan kätevästi.

Hän kehuu myös työehtosopimuspohjien toimivuutta työvuorosuunnittelun tukena.
– Jos olen unohtanut suunnitella työntekijälle tarpeeksi vapaa-aikaa, ohjelma näyttää työehtosopimuksen vastaiset työvuorot punaisella taustavärillä korostettuina. Tämän toiminnon avulla pystyn varmistamaan, että työntekijät saavat riittävästi lepoaikaa.

Ohjelman selainpohjaisuus on Åkermanin mukaan suuri etu.
– Mepco Työvuorovelhon nettipohjaisuus on ehdoton plussa. Käytän ohjelmaa kotona, töissä ja sivuapteekilla ollessani. Nettipohjaisuuden ansiosta voin hyödyntää aikaa työvuorosuunnittelussa muuallakin kuin työpaikalla.

Åkermanin mielestä Mepco Työvuorovelho soveltuu hyvin apteekkien työvuorosuunnitteluun.
– Mielestäni Mepco Työvuorovelho soveltuu hyvin ylipäänsä sellaisille paikoille, joissa on paljon työntekijöitä.

Lue myös: