Hyppää sisältöön
Blogi
21.6.2023

Tehostamispaineessa HR- ja palkkahallinnosta voi tulla timantti

Tehostaminen on monelle HR- ja palkkahallinnon ammattilaiselle ruma sana. Se saattaa herättää pelkoa siitä, että ajan- ja rahansäästö otetaan ennestään tiukoille vedettyjen ihmisten selkänahasta. Kunnollisten HR- ja palkkahallinnon työkalujen puuttuessa näin voi joskus tapahtuakin, vaikka se ei ole missään nimessä oikein eikä järkevää.

Yksittäisiin huippusuorituksiin nojaava organisaatio kun löytää itsensä helposti hölmölästä: yhtäällä huhkitaan “tehokkaasti”, toisaalla korjataan virheitä ja paikataan loppuunpalaneita sairaslomalaisia.

Todellinen tehostaminen on työn järkevöittämistä: fiksumpia prosesseja ja työkaluja. Tehostaminen ja automatisointi ovat myös ainoita keinoja vapauttaa HR-ammattilaiset rutiinitehtävistä organisaatiolle enemmän arvoa ja hyvinvointia tuottaviin, mielekkäisiin tehtäviin. HR kun on se osasto, jolle yleensä viimeisenä heruu lisää määrärahoja.

Lue lisää: Vältä virheet, suunnittele HR- ja palkkajärjestelmähankinnat kokonaisuutena

Teknologin kehitys tehostaa ja muuttaa HR- ja palkkahallinnon työtä

Tehokkuutta tavoittelevan HR- ja palkkahallinnon paras ystävä on teknologia. Se pakottaa miettimään prosessit uusiksi ja tuo tullessaan mm. parempaa tiedonkulkua ja työtä automatisoivaa robotiikkaa.

Tosiasia on myös se, että teknologioiden kehitys muuttaa monen työnkuvaa: esimerkiksi rutiinityötä tekevien palkanlaskijoiden on ennustettu katoavan lähivuosina. Tämä on samaan aikaan uhka ja mahdollisuus. Robotit antavat mahdollisuuden mielekkäämpään työhön, mutta toki muutos vaatii uuden oppimista jokaiselta HR- ja palkkahallinnon työntekijältä.

Muutoksen pelko on inhimillistä ja ymmärrettävää. “Olen tehnyt näitä samoja töitä vuosikaudet, mitä jos en pystykään kasvamaan organisoijasta asiantuntijaksi? Onko meidän organisaatiomme pakko muuttaa toimintatapoja?”

Tällöin on hyvä muistaa, että kyseessä on kaikkea työn tekemistä ravisteleva megatrendi. Yksikään organisaatio yksityisellä tai julkisella sektorilla ei voi päättää jäävänsä digitalisaation ulkopuolelle. Ei, vaikka haluaisi, sillä mikään organisaatio ei toimi yksin umpiossa. Kaikki mikä voi, digitalisoituu.

Ota siis ensimmäinen askel kohti järkevämpää henkilöstöhallintoa ja tyytyväisempää työyhteisöä, ja lataa oppaamme Paperinpyörittäjästä HR-asiantuntijaksi.

Muutos on jo täällä

Digitalisaatio, robotiikka ja tekoäly eivät ole tulevaisuuden juttu, vaan muutos on jo täällä. Teknologia on olemassa ja yhä useammat organisaatiot ovat jo ottaneet viimeistään ensimmäiset digiloikkansa.

Kyseessä todellakin on pitkä muutosprosessi, ei yksittäinen digiloikka, joka kertaheitolla siirtäisi toimintatavat digiaikaan. Tämä on myös hyvä asia, sillä se antaa jokaiselle analogisen ajan ammattilaiselle aikaa oppia uutta. Muutosta ei tarvitse tehdä kertaheitolla, mutta se täytyy tehdä.

Miltä näyttää nykyajan HR- ja palkkahallinto?

Miltä sitten näyttää tehokas digiajan HR- ja palkkahallinto? Käytännön esimerkkejä muutosmatkalle lähteneistä organisaatioista on jo paljon. Tehokkaassa organisaatiossa manuaalisen työn määrä on minimoitu ja prosesseista karsittu turhat kiemurat.

Esimerkiksi dokumenttien hyväksymiskierto on sujuva sähköinen prosessi ja yhtenäinen master data säästää tietojen manuaaliselta yhdistelyltä.

Käytännössä palkanlaskenta voidaan automatisoida hyvin pitkälle, jolloin vapautuu aikaa varsinaiselle HR-työlle eli ihmisten kohtaamiselle, esimerkiksi osaamisen johtamiselle.

Aivan: tehokkuus ei tarkoita, että kaikki työ annettaisiin roboteille tai tekoälylle. Se tarkoittaa, että ihmisen annetaan loistaa niissä tehtävissä, joissa hän on korvaamaton. Tästä yhdistelmästä syntyy todellinen tehokkuus.

Haluatko ottaa askeleen kohti tehokkaampaa digitaalista henkilöstöhallintoa, tyytyväisempää työyhteisöä ja sujuvampaa työntekoa? Lataa opas Paperinpyörittäjästä HR-asiantuntijaksi – Opas fiksumpaan palvelussuhteiden hallintaan digiaikana

Tähän lomake