Hyppää sisältöön
Henkilöstöhallinto
Työvuorosuunnittelu
Blogi
15.2.2021

Selkeä työvuorosuunnitelma tuo esiin työvuorojen ali- ja ylimitoituksen

Palvelualojen työvuoroissa on monesti varaa optimointiin, minkä vasta visuaalinen työvuorosuunnitelma paljastaa.

”Työvuoroja koskevien ongelmien ja mahdollisuuksien tiedostaminen on vaikeaa ilman oikeanlaisia työvälineitä. Toisaalla miehitys on tarpeettoman suuri, toisaalla liian pieni. Lisäksi keikkatyöläisiin saatetaan tarttua tilanteissa, joissa se ei olisi vielä tarpeen”, työaikaratkaisujen asiakkuusjohtaja Liisa O’Carroll Accountor HR Solutions Oy:stä sanoo.

Yritystoiminnan kasvaessa työvuorosuunnittelu muuttuu yhä haastavammaksi. Puutteellinen tieto heikentää palvelun laatua ja uhkaa henkilöstön tyytyväisyyttä. Toimialoilla on eroja, mutta perusongelmat ovat varsin samankaltaisia.

Visuaalinen työvuorosuunnitelma tuo esille kipupisteet

Joissakin yrityksissä työvuoroja hallitaan edelleen Excel-taulukkojen tai paperilistojen avulla. Moni turvautuu jo onneksi kunnollisiin työvuorosuunnitteluohjelmistoihin.

”Asianmukaisen järjestelmän ja etenkin graafisten esitysten avulla voidaan havaita, missä palvelukyky on heikko ja mihin resursseja on kohdennettu liikaa. Samoin voidaan nähdä, onko kaikilla työtunteja riittävästi”, O’Carroll tietää.

Sähköisen työvuorosuunnittelun avulla voidaan ennakoida ja laskea vuorojen todelliset resurssitarpeet. ”Laskurit näyttävät vihreää, jos resursointi on kohdallaan, ja punaista, jos väkeä on liikaa tai liian vähän. Jos välineet ovat kunnossa, tilannetta voidaan seurata ja optimoida tuntitasolla”, O’Carroll korostaa.

Työvuorovahvuuksien oikea mitoitus on palvelubisneksen lähtökohta

Kaikille toimialoille on yhteistä se, että oikea määrä ihmisiä ja osaamista pitäisi olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Työvuorosuunnitelman onnistuminen on avain palvelun tasaiseen laatuun, asiakastyytyväisyyteen, kustannustehokkuuteen ja yrityksen kannattavuuteen.

Henkilöstö puolestaan arvostaa työnantajaa, joka huolehtii työvuorosuunnittelusta ja työntekijöistä tasapuolisesti, tehtyjä sopimuksia ja toiveita kunnioittaen.

”Usein vasta järjestelmän käytön myötä havahdutaan todellisuuteen. Ongelmia ei tarvitse säikähtää, ne kannattaa nähdä hyvänä tilaisuutena toiminnan kehittämiseen ja kilpailukyvyn kasvattamiseen. Kun resursseja siirretään sieltä, missä niitä on liikaa sinne, missä niitä on liian vähän, tilanne kohenee ilman kustannusten nousua”, O’Carroll sanoo.

Mistä apua?

Mepco Työvuorovelhon avulla voit varmistaa, että yrityksesi työvuorot suunnitellaan tasapuolisesti. Tilaa ilmainen demo!

Voit myös ottaa yhteyttä ja kysyä lisää!

Liisa O’Carroll, asiakkuusjohtaja, työaikaratkaisut, liisa.ocarroll@accountorhr.fi, puh. 0400 280 238

Lue juttusarjan toinen artikkeli:

Työntekijät haluavat vaikuttaa työvuoroihinsa

Lue myös: