Mitä on sijaintipohjainen työvuorosuunnittelu ja miksi se kannattaa?
Huomioidaanko teidän yrityksessänne työntekijöiden työmatkat ja siirtymät työvuoroja suunnitellessa? Sijaintipohjainen suunnittelu on nouseva trendi aloilla, joilla työkohteiden sijainti vaihtelee. Mistä oikeastaan on kyse ja miksi sijaintipohjaista suunnittelua kannattaa hyödyntää?
Sijaintipohjaisessa työvuorosuunnittelussa otetaan huomioon työntekijöiden siirtymät työpäivän aikana ja pyritään minimoimaan siirtymien matka-ajat sekä -kustannukset.
Otetaan esimerkiksi siivous- ja hoiva-ala. Pelkästään yhdellä kotihoidon yksikössä työskentelevällä työntekijällä voi olla saman päivän aikana jopa reilusti yli kymmenen eri työkohdetta. Kun työntekijän työkohde vaihtuu useasti saman päivän aikana, nousevat työkohteiden väliseen matkaan kuluva aika ja siitä syntyvät kustannukset merkittäviksi.
Siirtymiä ja matkakustannuksia syntyy helposti huomaamatta, mutta sijaintipohjainen työvuorosuunnittelu lähtee siitä, että siirtymät otetaan huomioon jo alusta alkaen. Työvuorolistasta voidaan tehdä sijaintipohjaisen suunnittelun avulla toimiva ja tehokas sekä kilometrien että matka-aikojen näkökulmasta.
Sijaintipohjainen työvuorosuunnittelu on siis eduksi sekä yritykselle että työntekijöille, mutta minkälaisia konkreettisia hyötyjä se sitten tarjoaa?
1. Säästät kustannuksissa huomioimalla työntekijöiden siirtymäajan palkat ja kilometrikorvaukset jo työvuorojen suunnitteluvaiheessa.
2. Lisäät työntekijöiden tyytyväisyyttä, kun suunnittelet heille vain siirtymiä, joissa on ajallisesti ja matkallisesti järkeä. Työntekijöiden ei tarvitse stressata liian kiireisistä siirtymistä tai turhan pitkistä tauoista työvuorojen välillä.
3. Huomioit myös ympäristöä tehdessäsi ekologisempia valintoja minimoimalla työntekijöiden työmatkat ja siirtymät mahdollisuuksien mukaan.
Sijaintipohjaisen suunnittelun toteuttaminen onnistuu parhaiten sitä tukevan työvuorosuunnitteluohjelmiston avulla. Kun työvuoroja suunnitellessa tarvittava informaatio on suoraan suunnittelijan saatavilla, niin suunnitelmia voidaan vertailla ja näin muodostaa paras mahdollinen työvuorolista huomioiden siirtymistä syntyvät kilometrit ja matka-ajat. Työvuorosuunnittelijoiden työ helpottuu, kun he näkevät suoraan ohjelmistosta työntekijöiden siirtymät kotoa kohteeseen sekä kohteiden välillä. Enää ei tarvitse avata Google Mapsia suunnittelun tueksi vaan työvuorosuunnittelija saa tiedot suoraan ohjelmistosta!
Kiinnostuitko? Kerromme mielellämme lisää!
Täyttämällä lomakkeen hyväksyt tietosuojakäytäntömme.